Loevestein toegetreden tot het landelijk Canonnetwerk

Op 22 maart vorig jaar werd Loevestein met de topstukken van Hugo de Groot onderdeel van het museumnetwerk van de Canon van Nederland. Een officieel moment kon toen door de eerste lockdown niet plaatsvinden. Loevestein directeur Ed Dumrese: “Nu de coronamaatregelen een jaar later nog van kracht zijn, hebben we daar iets op bedacht. Een officiële toetreding tot de Canon op afstand, coronaproof en vastgelegd in een video.”

UNIEKE WIJZE
Nog niet eerder vond de officiële toetreding tot het Canonnetwerk via video plaats. De ondertekening van het convenant vond plaats bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het convenant is vervolgens samen met het schild per post verzonden naar Loevestein. Op Loevestein is het schild door de directeur in bijzijn van Hugo de Groot aan de poort van de vesting bevestigd.
Bekijk video: https://youtu.be/uAxxWG0OkO4.

HUGO DE GROOTJAAR
Op 22 maart 2021 is het precies 400 jaar geleden dat Hugo de Groot via zijn boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Ed Dumrese: “Op 22 maart gaat het Hugo de Grootjaar van start. Loevestein viert als initiatiefnemer van dit jaar het jubileum van Hugo’s ontsnapping. Het is dan ook extra speciaal dat Loevestein in dit jaar officieel is toegetreden tot het netwerk van de Nederlandse Canon“.

Het Hugo de Grootjaar wordt gevierd met vele activiteiten op Loevestein en door het hele land. Nieuwe initiatieven voor het Hugo de Grootjaar kunnen doorlopend aangemeld worden. Meld een activiteit aan via het aanmeldformulier. Op deze wijze brengt Loevestein het nog volop actuele gedachtegoed van Nederlands grootste rechtsgeleerde onder de aandacht.

HUGO DE GROOT VENSTER
De Canon van Nederland laat in vijftig vensters mensen, gebeurtenissen en voorwerpen zien die samen de geschiedenis van Nederland vertellen. Hugo de Groot is een belangrijk persoon uit de Nederlandse geschiedenis. Hij staat bekend als een wonderkind en rechtsgeleerde. Velen kennen hem door zijn spectaculaire ontsnapping via de boekenkist uit Loevestein. Deze boekenkist, het kasteel, het portret van Hugo de Groot en de Staatse helm zijn geselecteerd voor de Canon van Nederland omdat ze de verhalen verbeelden van het venster ‘Hugo de Groot’.

DE CANON VAN NEDERLAND
Met de Canon van Nederland als uitgangspunt slaan musea door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen: het Canonnetwerk. De Canon-musea presenteren iconische topstukken van de Canon in de eigen museale context en trekken op in gezamenlijke programmering en campagne. Deze landelijke samenwerking is een initiatief van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar sinds september 2017 de overzichtspresentatie van de Canon van Nederland te zien is. De landelijke samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW.

Meer weten over de Canon, de topstukken en activiteiten? Ga naar canonvannederland.nl. Kijk voor de achtergrondverhalen bij de vier objecten, speciale activiteiten en meer informatie op www.slotloevestein.nl/canon

Noot voor de redactie: voor meer informatie kunt u contact opnemen met Monique van der Steen via: marketing@slotloevestein.nl. Voor meer informatie over de Canon van Nederland neem contact op met: Udo Feitsma/ pers@canonvannederland.nl.

Bijgevoegde foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken met vermelding van Slot Loevestein.

 

 


Dit bericht delen?


© Slot Loevestein - Initiatiefnemer van het Hugo de Grootjaar
Website door Janssen.nl