De erfenis van Hugo de Groot gevierd met bijzondere Vrijheidscolleges

Hugo de Groot: 400 jaar na de ontsnapping met de boekenkist

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in 1621 op spectaculaire wijze uit zijn gevangenis op Slot Loevestein wist te ontsnappen door zich in een grote boekenkist te verstoppen. Hugo de Groot (1583 – 1645) is de bekendste en meest invloedrijke politieke gevangene uit de Nederlandse geschiedenis. Het gedachtengoed van De Groot wordt in oktober geëerd in een serie Vrijheidscolleges op diverse bijzondere locaties in het land. Sprekers zijn historicus Herman Pleij (6 oktober, De Hoge Raad in Den Haag), journalist Sheila Sitalsing (7 oktober, Museum Prinsenhof te Delft), singersongwriter Blaudzun (12 oktober, Rijksmuseum te Amsterdam) en militair Gijs Tuinman (14 oktober, Slot Loevestein). Deze colleges zijn een samenwerking van de Vrijheidscolleges en Slot Loevestein en een onderdeel van het officiële Hugo de Groot jaar.

In de lezingen staan de thema’s uit het werk van Hugo de Groot centraal zoals vrijheid van religie, oorlogsrecht en vrijheid van meningsuiting. Sprekers Herman Pleij, Sheila Sitalsing, Blaudzun en Gijs Tuinman spreken allen vanuit een persoonlijke invalshoek over het werk van Hugo de Groot en maken de link met het heden. Henk Nellen, biograaf van Hugo de Groot is bij elke lezing betrokken als kenner van het gedachtengoed van ‘Grotius’. Volgens Nellen gelden in deze tijd van ontkerkelijking de principes van De Groot meer dan ooit:Je moet verdraagzaam zijn tegenover anderen, je moet je mening niet willen opdringen. Dát is de les van De Groot. In een tijd van groeiende tegenstellingen en toenemende intolerantie is dat een les die nog steeds actueel is. De colleges zijn gratis toegankelijk en presentatie is door Nicole Terborg. De lezingen zijn live bij te wonen en online via de websites van de Vrijheidscolleges en Slot Loevestein. Reserveren kan via www.vrijheidscolleges.nl.

Intellectuele alleskunner
In de zeventiende-eeuw was Hugo de Groot internationaal bekend als een briljant jurist. Zijn ideeën over vrijheid van religie waren enorm vernieuwend voor zijn tijd. De werken van Hugo de Groot zijn de basis voor het zeerecht, oorlogsrecht en internationale recht. De Franse koning Hendrik IV was zo onder de indruk van zijn intellect dat hij hem ‘het wonder van Holland’ noemde. Toch komt ‘Grotius’ in 1618 in een politiek en godsdienstig conflict met Prins Maurits van Oranje over de vrijheid van religie. De Groot pleitte voor tolerantie. Dat werd bestraft met een levenslange veroordeling in staatsgevangenis Slot Loevestein, vlakbij Gorinchem. In 1621 ontsnapt Hugo met de boekenkist uit het slot. Hij leefde verder in ballingschap in Parijs. In 1645 overleed hij bij een schipbreuk op de Oostzee.

Herman Pleij over de tijd van Hugo de Groot– 6 oktober, Hoge Raad, Den Haag

Historicus Herman Pleij vertelt meeslepend over de tijd waarin Hugo de Groot leefde. Waarom werd De Groot een politieke gevangene? Is er in onze huidige tijd nog iets merkbaar van het gedachtengoed van ‘Grotius’?

Blaudzun & godsdienstvrijheid – 12 oktober, Rijksmuseum, Amsterdam

Blaudzun is artiest en podcastmaker. Hij groeide op in Pinkstergemeente; “Het is de schuld van God dat ik muziek ben gaan maken”. Blaudzun verliet deze strenge religieuze gemeenschap, maar bleef wel muziek maken. Zijn college gaat over wat je als mens aan religie kunt hebben, wat het in de loop van je leven kan betekenen en wat het betekent om los van de kerk je eigen keuzes te maken.

Sheila Sitalsing over de vrijheid van meningsuiting – 7 oktober in Museum Prinsenhof, Delft

Als journalist en columniste staat Sitalsing bekend om haar vlijmscherpe analyses. Zij staat voor ‘radicaal onafhankelijke’ en ‘onverschrokken’ journalistiek. Hoe kijkt zij naar Hugo de Groot en wat kunnen wij nu nog leren van zijn tijd?

Gijs Tuinman over het oorlogsrecht 14 oktober, Slot Loevestein, Poederoijen
Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Gijs Tuinman is luitenant-Kolonel van de Koninklijke Landmacht, en onderscheiden met de Militaire Willemsorde voor zijn werk in Afghanistan. Hoe heeft sinds de tijd van Hugo de Groot het oorlogsrecht zich ontwikkeld? Is zijn gedachtengoed nog merkbaar voor hedendaagse militairen? Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Hogere Defensie Vorming in Breda. Is Hugo de Groot daar een onderdeel van de lesstof?

Meer informatie op www.vrijheidscolleges.nl 
___________________________________________________________________________________

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met:
Vrijheidscolleges: Marije Lieuwens, Marije@vrijheidscolleges.nl, 06-48051691

Slot Loevestein: Rosa van der Wielen, rosavanderwielen@slotloevestein.nl, 06 86 86 40 93

Beeldmateriaal : downloaden via https://bit.ly/38R2MBq of download meer materiaal over Hugo de Groot op de pagina pers

Overzicht Sprekers

  • 6 oktober, Herman Pleij, Hoge Raad, Den Haag – 19.30
  • 7 oktober, Sheila Sitalsing in Museum Prinsenhof, Delft – 19.30
  • 12 oktober, Blaudzun in het Rijksmuseum, Amsterdam – 19.30
  • 14 oktober, Gijs Tuinman in Slot Loevestein, Poederoijen – 19.30

   


Dit bericht delen?


© Slot Loevestein - Initiatiefnemer van het Hugo de Grootjaar
Website door Janssen.nl